Sociale veiligheid
Een school is veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dat betekent dat er een veilige en positieve sfeer is op school. Het betekent ook dat de school optreedt tegen pesten, uitschelden, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag, en deze zoveel mogelijk voorkomt. De scholen van Leerplein055 hebben hiervoor een veiligheidsbeleid. Dit veiligheidsbeleid bestaat uit maatregelen gericht op het voorkomen van incidenten. Als er toch een incident plaatsvindt, wordt het veiligheidsbeleid toegepast, geregistreerd en geëvalueerd. Als de uitkomsten van de monitoring daartoe aanleiding geven, treft de school maatregelen om de situatie te verbeteren.
- het voeren van een sociaal veiligheidsbeleid: op school wordt jaarlijks de veiligheidsbeleving van leerlingen gemonitord met een instrument dat een actueel en representatief beeld geeft. Hieronder valt ook het welbevinden van leerlingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Kanvas, SCOL, Kindbegrip (MSV).
-
elke school een vertrouwenspersoon heeft die het beleid ten aanzien van pesten monitort en fungeert als aanspreekpunt in het kader van pesten.
Ondersteuning Centrum voor Jeugd en Gezin
Op onze school gebruiken we hiervoor de sociale scoringslijsten van Leerling in Beeld