Kijk uit voor teken!

donderdag 25 april 2019

Wat zijn teken?
Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken vallen niet uit bomen.

Wat moet ik doen als mijn kind(eren) een tekenbeet heeft/hebben?
• Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
• Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Er zijn ook andere tekenverwijderaars te koop bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Gebruik het product volgens de gebruiksaanwijzing. Eventueel kunt u een vergrootglas gebruiken.
• Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje (nadat u de teek heeft verwijderd) met 70% alcohol of jodium.
• Schrijf de datum en de plaats op het lichaam op.

Zit de teek waarschijnlijk al meer dan 24 uur in de huid vast? Overleg met je huisarts wat nu de volgende stappen zijn. Is de teek binnen 24 uur verwijderd? Houd de huid rondom de beet 3 maanden in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt hij/zij klachten? Ga dan naar de huisarts en geef aan dat je kind is gebeten door een teek.

Het belangrijkste advies is om huid en kleding goed te controleren en teken te verwijderen nadat je in het groen bent geweest.

Delen via