Omgeving

Het dorp beekbergen.

Omgeving

 

Het dorp Beekbergen ligt op de Veluwe, ten zuiden van Apeldoorn. Beekbergen heeft ’s winters zo’n 5000 inwoners, maar in de zomer wordt dat aantal verdrievoudigd! In de bossen rond het dorp liggen veel mooie campings en vakantieparken. De vele toeristen komen op de natuurgebieden af: Loenermark en Spelderholt, of gaan naar Paleis Het Loo, Apenheul of de Julianatoren in Apeldoorn. Ook de stoomtrein van de VSM met het authentieke station in Lieren is een publiekstrekker.

Het dorp heeft een klein centrum rondom de oude Dorpskerk aan de Dorpstraat, waar ook de meeste winkels gevestigd zijn. Al in de Middeleeuwen werd er op deze plek gewoond. De Dorpskerk is het oudste monument in de gemeente Apeldoorn.

Daarover kunt U meer lezen onder: ‘Geschiedenis’

De Dorpskerk van Beekbergen

kerk

 

Schuin tegenover de school ligt de oude Dorpskerk.Op deze plek heeft waarschijnlijk eerst een eenvoudig houten kerkje gestaan uit het begin van de 9e eeuw. In de 11e eeuw werd de eerste stenen kerk gebouwd. Deze stenen kerk werd rond 1200 vervangen door een grotere kerk. Het eerste deel van de huidige toren is gebouwd in het jaar 1225!

Er kwamen veel mensen naar de kerk en het gebouw werd regelmatig verbouwd en vergroot. Tot 1600 was het een katholieke kerk. Na de ‘Beeldenstorm’ werden veel katholieke kerken in ons land protestants. Nu nog steeds kun je in de kerk wandschilderingen zien die nog uit de katholieke tijd komen!

image001

 

Ook het orgel is bij zonder. Het was een geschenk van stadhouder Willem V aan de gemeente Apeldoorn. Toen de Grote Kerk aan de Loolaan werd gebouwd, vond men het “Oranje-orgel” te klein en is het naar Beekbergen gegaan. Het is in 1779 gedbouwd door Schilling. Verder zijn er in de kerk nog heel oude grafstenen te zien. Van de bekende Veluwse papiermaker Marten Orges bijvoorbeeld, uit 1626.

De herenhul

Herenhul_boswandeling_30-06-2008_004

 

Stel dat je vanuit Beekbergen naar het Lukas Ziekenhuis fietst, over de Zr. Meyboomlaan en je gaat vóór de autobaan het wildrooster naar links over, je neemt het eerste pad naar rechts, dan kom je op een wonderlijke plek: midden in het stille bos ligt een kale heuvel, met daarbovenop een grote steen. Dat is ‘Herenhul’. Op deze plek werd in de Middeleeuwen recht gesproken. In 1227 was Henricus er ‘richter van Veluwen’ (de Richtersweg in Ugchelen verwijst daar nog naar). Op zondagmorgen ‘bij klimmende zon’ was hij al aan komen rijden met zijn gezelschap van 8 mannen te paard. Hij zat op een podium op de heuvel met zijn gerichtsschrijver naast zich. Ook de landsheer met zijn hertogshoed met wuivende pauwenveren zat vooraan en bij hen de edelen met hun schildknapen. Boven het podium hing een baldakijn waar het Gelderse wapen op stond. Er waren in totaal wel 40 ridders. Het moet een kleurrijk gezicht geweest zijn!

Dit was de tijd waarin op de Veluwe veel ijzer gemaakt werd. Herenhul lag op een belangrijk kruispunt: de handelsroute Harderwijk-Arnhem kruiste hier de weg van Deventer naar Amersfoort. Ook werden hier andere belangrijke vergaderingen gehouden. In 1361 ontmoette de bisschop van Utrecht: Jan van Erkel hier Hertog Eduard van Gelre. En er waren in de 15e eeuw vergaderingen van de Hanzesteden en de Zuiderzeesteden, waaraan Zutphen, Deventer, Zwolle, Kampen, Harderwijk en Elburg deelnamen. Daar kwamen veel toeschouwers op af en handelaars richtten er marktkraampjes in om wat te verkopen aan al dat volk.

Fiets er eens heen, ga er even zitten en stel je dàt eens voor!

Bekende gast in Pensioen

Annefrank

 

Aan de Koningsweg, (het eerste huis links) was in de Tweede Wereldoorlog een pension gevestigd, dat ook toen al ‘Op den Driest’ heette. In juli 1941 logeerde Anne Frank hier. Ze schreef naar huis, of haar ouders ook wilden komen. Deze brief is bewaard gebleven, toen de erfenis van Otto Frank naar Anne’s neef Buddy Elias ging. Zij schreef”: U kunt om half 10 met de trein uit Amsterdam komen en dan de bus nemen van het station naar Beekbergen, en uitstappen bij het “Sonnenhuis”en dan vragen naar de Koningsweg 5:”Op den Driest”…..neemt U alstublieft boterbrood mee…..”

Zowel Otto, Edith als Margot komen in juli 1941 ook naar Beekbergen.

Delen via