Gewoonte 1: Wees proactief

donderdag 1 september 2016

In week 35 stond gewoonte 1 Wees Proactief centraal. Wat bedoelen we nu eigenlijk met “wees proactief”?

7 gewoontes

We werken in de hele school, van groep 1 tot en met 8, met hetzelfde symbool: De Boom van de 7 gewoonten. De wortels zijn goed zichtbaar! Dat moet ook, want dat is waarmee de boom stevig staat en niet zomaar om kan vallen. Met de wortels begint dan ook het leertraject met de kinderen. De eerste 3 gewoonten gaan namelijk over jezelf. Ze betekenen: werken aan jezelf, overwinningen op jezelf. Met deze 3 gewoonten in je rugzak word je zelf steviger, zodat je niet ‘zomaar omvalt’, onzeker wordt, bang of klagerig bent, maar grip krijgt op sociale situaties en je eigen verantwoordelijkheid en aandeel ziet. Je leert verantwoordelijkheid en initiatief te nemen, je leert vindingrijk te worden en initiatief te nemen. Je probeert je te richten op dingen waar je invloed op hebt en bewustwording te worden van wie je bent, wat je kan en wat je nog wil/moet leren. Soms is het goed even een “pauzeknop” te gebruiken, om even rustig na te kunnen denken of misschien even uit je boosheid of teleurstelling te komen.

De kinderen leren:

• ik maak mijn eigen keuze
  • ik neem initiatief en verantwoordelijkheid
  • ik kies mijn houding en gevoelens
  • ik geef mijn fouten toe en geef niemand anders de schuld
  • ik doe wat goed is, ook als er niet om gevraagd wordt en als niemand kijkt