Gewoonte 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden

donderdag 29 september 2016

Dit is het geheim van effectieve communicatie: je oordeel opschorten en niet toe te geven aan je neiging om snel je eigen mening te geven of met een half oor te luisteren. Aandacht, onbevooroordeeld luisteren is de eerste stap op weg naar werkelijk begrip. Als we elkaar werkelijk begrijpen, dan zullen we creatiever worden in het oplossen van gezamenlijke problemen.

Covey gebruikt het voorbeeld van de praatstok die de indianen in Amerika vroeger gebruikten bij hun vergaderingen. Deze ‘indian talking stick’ illustreert heel goed wat eigenschap 5 eigenlijk écht betekent.
Wie in de vergadering bij de indianen vroeger de praatstok in handen had, die mocht spreken. De rest zweeg en luisterde met aandacht. Wanneer iemand anders het woord wenste, dan was de voorwaarde dat hij eerst herformuleerde wat de ander had gezegd. Was die tevreden over de samenvatting die was gegeven, dan droeg hij de praatstok over. Niet eerder. Dat is empathisch luisteren. Luisteren met gevoel, waarbij je jezelf écht verplaatst in het standpunt van de ander. Het gaat je erom de ander écht te begrijpen. Daarvoor heb je persoonlijke moed nodig en aandacht voor anderen.Habbit 5

Delen via