Storting emotionele bankrekening

dinsdag 10 november 2020

Als je ziek bent geweest, je na een tijd weer naar school kan en dan een zelf gemaakt cadeau aan jouw vriendje geeft, dan is dat een storting op de emotionele bankrekening.
Bij de kleuters noemen we dat “een hartje in je potje”.
Het zelf gemaakte cadeautje was onderweg naar school gebroken. Dat maakte hem niet uit. Zijn vriend, had aan hem gedacht!

Wat houdt dit in, een emotionele bankrekening? Dit houdt in dat we elkaar complimentjes geven of elkaar helpen. Dit geeft iedereen een goed gevoel. Als de kinderen iets positiefs doen of zeggen over een ander, mogen ze een zelf geknipt hartje in het spaarvarken doen of een steen in de pot. Ze storten dus een hartje/steen. Dit spaarvarken en/of de pot met stenen staat in de klas. Het kan echter ook gebeuren dat iemand niet zo aardig is of niet zo behulpzaam. We bespreken dan ook wat dit gedrag met de ander doet. Eigenlijk doe je dan een opname bij iemand, want diegene voelt zich niet zo fijn. Dit betekent dat er een hartje uit het spaarvarken moet of een steen uit de pot. Wij gaan voor een heleboel stortingen op de emotionele bankrekening van de kinderen en hopen dat u thuis ook een aantal stortingen kunt doen, dat maakt het makkelijker voor een kind om het op school ook toe te passen.