Nationale Voorleesdagen

donderdag 23 januari 2020

Woensdag 22 januari zijn De Nationale Voorleesdagen van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt van H.K.H. Prinses Laurentien. De Nationale Voorleesdagen is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB. Het Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček.

Ook bij ons op school zijn we gestart met voorlezen en besteden we hier de komende tijd extra aandacht aan. Voorlezen maakt je leuker! Jonge kinderen die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling.  Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft slechts 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft 70% voldoende woordenschat. Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal.  Niet alleen draagt het rijke, veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken bij aan de effecten van voorlezen op de taalontwikkeling, ook de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend.

Kleuters en peuters door het hele land maken deze week kennis met de moppereend uit het Prentenboek van het Jaar 2020 Moppereend.